آشنایی با سازوکار بانک مرکزی اروپا (ECB)
تصمیمات سیاست پولی بانک مرکزی اروپا به طور قابل توجهی بر بازار فارکس و به ویژه بر ارزش یورو تأثیر میگذارد. با توجه به اینکه تغییرات نرخ بهره، سیاستهای تسهیل کمی و پیشبینیهای اقتصادی بانک مرکزی اروپا میتواند منجر به نوسان جفت ارزهای مرتبط با یورو شود، درک موضع بانک مرکزی اروپا به معاملهگران کمک میکند تا بتوانند نوسانات بازار را پیش بینی کنند.
در مقاله امروز از مجموعه مقالات معاملهگر ایرانی، به معرفی کامل بانک مرکزی اروپا، نحوه تاثیر تصمیمات آن بر بازار فارکس و نحوه معامله زدن با استفاده از آن خواهیم پرداخت.
بانک مرکزی اروپا (ECB) چیست؟
بانک مرکزی اروپا (ECB) یک بانک مرکزی است که بر سیاست های پولی ناحیه یورو نظارت میکند.
ناحیه یورو یک حوزه جغرافیایی و اقتصادی است که متشکل از همه کشورهای اتحادیه اروپا (EU) است که از یورو به عنوان پول ملی خود استفاده میکنند.
منطقه یورو از 19 کشور اتحادیه اروپا تشکیل شده است. این کشورها عبارتند از: اتریش، بلژیک، قبرس، استونی، فنلاند، فرانسه، آلمان، یونان، ایرلند، ایتالیا، لتونی، لیتوانی، لوکزامبورگ، مالت، هلند، پرتغال، اسلواکی، اسلوونی و اسپانیا.
بانک مرکزی اروپا (ecb) و بانک های مرکزی ملی با هم یوروسیستم، یا همان سیستم بانک مرکزی منطقه یورو را تشکیل میدهند.
کشورهای ناحیه یورو
تاریخچه تأسیس بانک مرکزی اروپا
بانک مرکزی اروپا به عنوان بخشی از واحد اقتصادی و پولی (EMU) اتحادیه اروپا در 1 ژوئن 1998 تاسیس شد. مقر بانک مرکزی اروپا در فرانکفورت آلمان است. در ژانویه سال 1999 بانک مرکزی اروپا رسما واحد پولی یورو را پذیرفت. تأسیس بانک مرکزی اروپا گام مهمی به سوی یکپارچگی اقتصادی عمیق تر در اروپا بود.
ساختار سازمانی بانک مرکزی اروپا
“بخش های” مختلفی در سیستم بانک مرکزی منطقه یورو وجود دارد.
بانک مرکزی اروپا
مبنای حقوقی سیاست واحد پولی، معاهده عملکرد اتحادیه اروپا و اساسنامه سیستم بانک های مرکزی اروپا و بانک مرکزی اروپا است. در واقع بانک مرکزی اروپا به عنوان هسته مرکزی یوروسیستم و سیستم بانک های مرکزی اروپا ESCB تاسیس شد. بانک مرکزی اروپا (ECB) و بانک های مرکزی ملی مشترکا وظایفی که به آنها محول شده است را انجام میدهند. ECB بر اساس قانون بین الملل عمومی دارای شخصیت حقوقی است. در حال حاضر، رئیس بانک مرکزی اروپا کریستین لاگارد و نایب رئیس آن لوئی دو گویندوس است. نهاد اصلی تصمیمگیرنده بانک مرکزی اروپا شورای حاکم است که متشکل از شش عضو هیئت اجرایی به اضافه روسای بانکهای مرکزی ۱۹ کشور حوزه یورو («گروه یورو») است.
سیستم بانک های مرکزی اروپا
سیستم بانک های مرکزی اروپا متشکل است از بانک مرکزی اروپا و بانکهای مرکزی ملی (NCB) همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا (معروف به “کشورهای عضو”): حال فرقی نمیکند که این کشورها چه واحد پولی یورو را پذیرفته باشند و چه نپذیرفته باشند.
یوروسیستم
نهاد مرجع پولی منطقه یورو، یوروسیستم است. یوروسیستم متشکل از بانک مرکزی اروپا و بانک های مرکزی ملی کشورهایی است که یورو را پذیرفته اند. تا زمانی که کشورهای عضو اتحادیه اروپا وجود داشته باشند که خارج از منطقه یورو هستند، یوروسیستم و سیستم بانک های مرکزی اروپا در کنار هم مشترکا وجود خواهند داشت. نهاد مرجع پولی، نهادی است که ارز و عرضه پول یک حوزه (کشور) را مدیریت میکند؛ اغلب با هدف کنترل تورم، نرخ بهره، تولید ناخالص داخلی واقعی یا نرخ بیکاری.
یوروگروپ
یوروگروپ اصطلاحی است که برای جلسات غیررسمی وزرای اقتصادی منطقه یورو استفاده میشود. این گروه 19 عضو دارد. یوروگروپ، کنترل سیاسی بر پول و جنبه های مرتبط با واحد پولی اتحادیه اروپا را اعمال میکند.
ناحیه یورو
ناحیه یورو متشکل از کشورهای اتحادیه اروپا است که یورو را پذیرفته اند. ناحیه یورو زمانی به وجود آمد که مسئولیت سیاست پولی از بانکهای مرکزی 11 کشور عضو اتحادیه اروپا به بانک مرکزی اروپا در ژانویه 1999 منتقل شد. یونان در سال 2001، اسلوونی در سال 2007، قبرس و مالت در سال 2008، اسلواکی در سال 2009، استونی در سال 2011، لتونی در سال 2011 و لتونی در سال 2011 به اتحادیه اروپا پیوستند. ایجاد ناحیه یورو و یک نهاد فراملی جدید (بانک مرکزی اروپا)، نقطه عطفی در روند طولانی و پیچیده مبحث ادغام اروپا بود.
وظایف اصلی بانک مرکزی اروپا
وظیفه اصلی بانک مرکزی اروپا (ECB) حفظ ثبات قیمت در ناحیه یورو و حفظ قدرت خرید یورو است. بانک مرکزی اروپا همچنین مسئول سلامت سیستم بانکی و ثبات سیستم مالی در منطقه اتحادیه اروپا و کشورهای عضو است. بر اساس معاهده رم، بانک مرکزی اروپا مأموریت نظارت بر انجام عملیات ارزی، رسیدگی به نگهداری و مدیریت ذخایر خارجی رسمی کشورهای منطقه یورو و ارتقای عملکرد سیستمهای پرداخت را داشت. بانک مرکزی اروپا (ECB) با هدف حفظ ثبات قیمت، سیاست پولی منطقه یورو را تدوین و اجرا میکند.
برای مطالعه ی سایر مفاهیم پایه بازار فارکس، به صفحه آموزش فارکس مراجعه فرمایید.
از دیگر وظایف بانک مرکزی اروپا میتوان به 3 مورد زیر نیز اشاره کرد:
چاپ پول: همچنین بانک مرکزی اروپا حق انحصاری انتشار اسکناس یورو را دارد و از عرضه ارز کافی برای منطقه یورو اطمینان حاصل میکند.
مدیریت ذخایر خارجی: ذخایر خارجی رسمی منطقه یورو را مدیریت میکند و در صورت لزوم در مداخلات ارزی شرکت میکند.
سیستم های پرداخت: بانک مرکزی اروپا بر سیستم های پرداخت نظارت میکند تا تراکنش های کارآمد در منطقه یورو را تسهیل کند.
سیاستهای پولی و تأثیر آنها بر اقتصاد منطقه یورو
بانک مرکزی اروپایی میتواند ارزش یورو را از طریق تغییرات در انتظارات نرخ بهره تحت تاثیر قرار دهد.
- هنگامیکه انتظارات برای نرخ بهره افزایش مییابد، ارزها تمایل به بالا رفتن دارند.
- هنگامیکه انتظارات برای نرخ بهره کاهشی است، ارزها تمایل به کاهش ارزش دارند.
برای مثال، اگر بانک مرکزی اروپا نرخ بهره را تغییر ندهد، اما دستورالعملهایی را صادر کند که در آینده باعث افزایش نرخ بهره میشود، ارزش یورو افزایش مییابد.
چرا بانک مرکزی نرخ سود را تغییر میدهد؟
بانک مرکزی اروپایی وقتی تلاش میکند اقتصاد را تحریک کند، نرخ بهره را کاهش میدهد. از آنجایی که نرخ بهره پایین به معنای هزینه کم برای اخذ وام است، با ارزانتر کردن هزینههای اعتباری برای مردم به تحریک اقتصاد کمک میکنند. همین امر به نوبه خود بالقوه منجر به افزایش فعالیت کسب و کار و کاهش بیکاری میشود. بانک مرکزی اروپا زمانی نرخ بهره را افزایش میدهد که سعی دارد تورم ناشی از «زیادی داغ شدن» اقتصاد را مهار کند. اگر رشد اقتصادی خیلی سریع باشد، تورم ممکن است خیلی بالا و ناپایدار شود. این امر برنامه ریزی برای آینده خانوارها و مشاغل را دشوار میکند زیرا پیش بینی با اطمینان قیمتها دشوار است. این میتواند مانع از هزینه کرد و رشد اقتصادی آهسته شود. برای جلوگیری از این سناریو، بانک مرکزی اروپا نرخ بهره را افزایش میدهد تا سرعت رشد هزینه ها را تعدیل کند و تورم را دوباره تحت کنترل درآورد.
نظارت بر بانکهای ملی و سیستم مالی
بانک مرکزی اروپا (ECB)، بانک های مرکزی و سیستم مالی را عمدتاً از طریق نقش خود در چارچوب سیاست پولی منطقه یورو و نظارت بر ثبات مالی نظارت میکند. بانک مرکزی اروپا ارزیابیهای منظمی از شرایط اقتصادی و مالی انجام میدهد و از طیف وسیعی از دادهها و شاخصها برای سنجش ریسک استفاده میکند. بانک مرکزی اروپا از طریق مکانیسم نظارتی واحد (SSM) بر بانکهای مهم منطقه یورو نظارت میکند تا از انطباق آن با استانداردهای نظارتی اطمینان حاصل کرده و کفایت سرمایه و نحوه مدیریت ریسک را ارزیابی کند. علاوه بر این، بانک مرکزی اروپا با بانکهای مرکزی ملی و مقامات اقتصادی همکاری میکند تا اطلاعات را به اشتراک گذارده و نحوه پاسخ به ریسکهای نوظهور را هماهنگ کنند. از طریق این ساز و کارها، بانک مرکزی اروپا قصد دارد ثبات قیمتها را حفظ کند، از یکپارچگی سیستم مالی محافظت کند و یک محیط اقتصادی باثبات را در سراسر کشورهای عضو حمایت کند.
تأثیر تصمیمات ECB بر بازارهای مالی جهانی
بانک مرکزی اروپا (ECB) از طریق تصمیمات سیاست پولی خود که بر نرخ بهره، نرخ ارز و احساسات سرمایه گذاران تأثیر میگذارد، نقش مهمی در بازارهای مالی جهانی ایفا میکند. وقتی بانک مرکزی اروپا نرخ های بهره را اصلاح میکند یا سیاست تسهیل کمی را اجرا میکند، میتواند منجر به سرازیر شدن سرمایه به داخل منطقه یورو شده یا میتواند منجر به خارج شدن سرمایه از منطقه یورو شود و اینگونه بر قیمت دارایی ها در سطح جهانی تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، کاهش نرخ بهره میتواند یورو را ضعیف و صادرات اروپا را رقابتیتر کند و در عین حال بر بازده سرمایه گذاری خارجی تأثیر بگذارد. برعکس، افزایش نرخ میتواند یورو را تقویت و بالقوه منجر به ورود سرمایه شود، اما بر قیمت جهانی کالاها نیز تأثیر بگذارد.
همچنین، سیاستهای بانک مرکزی اروپایی اغلب روندهایی را تعیین میکند که سایر بانکهای مرکزی ممکن است از آن پیروی کنند و اثر پروانه ای در بازارهای بینالمللی ایجاد کند. فعالان بازار بهدقت اطلاعیههای بانک مرکزی اروپا را رصد میکنند تا از سلامت اقتصادی و جهتگیری سیاستهای آینده مطلع شوند. این خود میتواند منجر به افزایش نوسانات و تغییر در استراتژی های سرمایه گذاری در سطح جهانی شود.
فرق بین اتحادیه اروپا و حوزه یورو چیست؟
اتحادیه اروپا (EU) یک اتحادیه سیاسی-اقتصادی متشکل از 27 کشور عضو است که عمدتاً در اروپا قرار دارند.
اتحادیه اروپا
هدف اتحادیه اروپا ادغام طیف وسیعی از مسائل کشورها است: کشورهای عضو یک بازار واحد خواهند داشت، جابجایی مردم، کالاها، خدمات و سرمایه آزادانه صورت خواهد گرفت. کشورهای عضو اتحادیه اروپا بر اساس معاهده ای موافقت کردهاند که در برخی (اما به هیچ وجه در همه) جنبه های حکومت، حاکمیت مشترک داشته باشند. ناحیه یورو که رسماً حوزه یورو نامیده میشود، اتحادیه پولی 19 کشور از 27 کشور عضو اتحادیه اروپا (EU) است که یورو (€) را به عنوان واحد پول خود پذیرفتهاند.
اعضای منطقه یورو
حوزه یورو (یا ناحیه یورو) زیر مجموعه اتحادیه اروپا است که تنها وجه مشترک این زیرمجموعه، داشتن واحد پول مشترک است.
نحوه معامله تصمیمات نرخ بهره بانک مرکزی اروپا
در جدول زیر سناریوهای احتمالی ناشی از تغییر در انتظارات نرخ بهره نشان داده شده است. معامله گران فارکس میتوانند از این اطلاعات برای پیش بینی احتمال افزایش یا کاهش ارزش ارز و نحوه معامله آن استفاده کنند.
تاثیر بر ارز |
واقعی |
انتظارات بازار |
خنثی | افزایش نرخ بهره | افزایش نرخ بهره |
کاهش ارزش پول | بدون تغییر | افزایش نرخ بهره |
خنثی | کاهش نرخ بهره | کاهش نرخ بهره |
افزایش ارزش پول | بدون تغییر | کاهش نرخ بهره |
افزایش ارزش پول | افزایش نرخ بهره | بدون تغییر |
کاهش ارزش پول | کاهش نرخ بهره | بدون تغییر |
دقت کنید که اگر انتظارات بازار با عملکرد بانک مرکزی یکسان باشد، تاثیر بر ارز خنثی است. دلیل آن این است که بازار پیشاپیش «انتظار داشت» این اتفاق بیفتد، بنابراین پیشاپیش این خبر در «قیمت» لحاظ شده است. در چنین حالتی، توجه به نظرات در طول نشست مطبوعاتی و گوش دادن به هر گونه تغییر جدید در انتظارات نرخ بهره بسیار مهم است. اگر تغییری به مشام برسد، این نظرات جدید است که ارز را نوسان میدهد.
سوالات متداول درباره ی بانک مرکزی اروپا
بانک مرکزی اروپا در کجا قرار دارد؟
بانک مرکزی اروپا در فرانکفورت آلمان واقع شده است.
رییس بانک مرکزی اروپا کیست؟
رییس بانک مرکزی اروپا در حال حاضر خانم کریستین لگرد فرانسوی است که پیش از آن رییس صندوق بین المللی پول بود.
وظیفه اصلی بانک مرکزی اروپا چیست؟
وظیفه اصلی بانک مرکزی اروپا حفظ ثبات قیمت در ناحیه یورو و حفظ قدرت خرید یورو است.
نظرات
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.