نقش تراز تجاری در بازار فارکس
گزارش تراز تجاری بینش خوبی را در مورد سلامت اقتصادی و قدرت ارز یک کشور به ما ارائه میدهد. تراز تجاری مثبت نشان دهنده صادرات بیشتر از واردات است که اغلب منجر به افزایش ارزش پول آن کشور میشود. برعکس، تراز تجاری منفی ممکن است ارز یک کشور را تضعیف کند.
در مقاله امروز از مجموعه مقالات معاملهگر ایرانی، با معرفی و آموزش نقش تراز تجاری در بازار فارکس در خدمت شما هستیم. با ما همراه باشید.
تراز تجاری چیست؟
تراز تجاری تفاوت بین ارزش صادرات و واردات یک کشور را اندازهگیری میکند. تراز تجاری مثبت نشان میدهد که یک کشور بیشتر از واردات خود کالا صادر میکند، در حالی که تراز تجاری منفی نشان میدهد که یک کشور بیشتر از صادرات خود کالا وارد میکند. با کم کردن ارزش واردات یک کشور از ارزش صادرات آن کشور تراز تجاری محاسبه میشود.
خوانش تراز تجاری
تراز تجاری در فارکس به صورت ماهانه گزارش میشود و به صورت فصلی اصلاح میشود. این بدان معنی است که دادهها با در نظر گرفتن نوسانات فصلی (مانند تغییر در تقاضای مصرف کننده یا الگوهای تولید)، تنظیم شده است.
در صورتی که با مفاهیم بنیادی بازار فارکس همچون سلامت اقتصادها آشنا نیستید، به صفحه آموزش فارکس مراجعه فرمایید.
تراز تجاری در فارکس به صورت یک رقم در چرخههای 12 ماهه گزارش میشود. معنی آن این است که میانگین دادهها در طول 12 ماه گذشته است.
برای مثال، رقم تراز تجاری ژانویه 2024، شامل دادههای ژانویه 2023 تا دسامبر 2023 میشود. این رویکرد به هموارسازی نوسانات فصلی کمک میکند و دید واضحتری از روندها در طول زمان ارائه میدهد.
انواع تراز تجاری: مازاد، کسری و تعادل
تراز تجاری را میتوان به سه نوع اصلی دستهبندی کرد:
- مازاد تجاری: مازاد تجاری زمانی اتفاق میافتد که صادرات یک کشور از واردات آن بیشتر شود. مازاد تجاری نشان میدهد که یک کشور بیشتر از خرید، دارد به سایر کشورها میفروشد که میتواند برای رشد اقتصادی، قدرت ارز و ایجاد شغل مفید باشد. کشورهای دارای مازاد تجاری، مانند ژاپن، تمایل به بالا بردن ارزش پول خود دارند، در حالی که کشورهای دارای کسری تجاری، مانند امریکا، تمایل به پایین آوردن ارزش پول خود دارند.
- کسری تجاری: کسری تجاری زمانی اتفاق میافتد که واردات از صادرات پیشی بگیرد. کسری تجاری نشان میدهد که یک کشور بیشتر از درآمدی که از صادرات خود به دست میآورد، برای کالاها و خدمات خارجی دارد هزینه میکند. هر چند کسری تجاری مداوم میتواند نگرانی هایی را در مورد سلامت اقتصادی ایجاد کند، اما از طرفی میتواند نشانه ای از تقاضای داخلی قوی و فرصتهای خوب سرمایه گذاری باشد. کسری تجاری مداوم میتواند نشان دهنده اتکای بیش از حد به کالاها و خدمات خارجی باشد که ممکن است پیامدهای مخربی در بلندمدت بر رشد و ثبات اقتصادی یک کشور داشته باشد.
- تعادل تراز تجاری: در این حالت، صادرات و واردات تقریباً با هم برابر هستند. تراز تجاری متعادل حاکی از ثبات در اقتصاد یک کشور است و ریسک های مرتبط با مازاد و کسری تجاری در چنین اقتصادی کم است.
تأثیر تراز تجاری بر ارزش پول ملی
نقش تراز تجاری در بازار فارکس معمولا به شکل تفسیر مفاهیم مازاد تجاری و کسری تجاری برجسته میشود. مازاد تجاری معمولاً پول یک کشور را تقویت میکند، زیرا نشان دهنده تقاضای بالاتر برای کالاها و خدمات آن کشور است. این افزایش تقاضا میتواند منجر به افزایش سرمایه گذاری خارجی و بالا رفتن ارزش پول ملی یک کشور شود.
کسری و مازاد
برعکس، کسری تجاری میتواند یک ارز را تضعیف کند. زمانی که کشوری بیش از صادرات خود وارد میکند، ممکن است برای پرداخت پول این واردات به ارز خارجی بیشتری نیاز داشته باشد که منجر به افزایش عرضه ارز خود در بازار ارز میشود. این میتواند منجر به کاهش ارزش آن ارز شود.
معامله گران فارکس به دقت گزارش تراز تجاری را رصد میکنند، زیرا بینش خوبی را در مورد سلامت اقتصادی و تصمیمات سیاست پولی ارائه میدهد. مازاد تجاری اگر بهتر از پیش بینیها باشد میتواند منجر به افزایش ارزش پول شود، در حالی که کسری تجاری فراتر از میزان پیش بینی شده ممکن است سبب کاهش ارزش پول شود.
نقش تراز تجاری در تحلیل اقتصادی کشورها
نقش تراز تجاری در بازار فارکس به دلایل متعدد مهم است:
- تراز تجاری در بازار فارکس بینش خوبی را در مورد جاه طلبی یک کشور و سلامت اقتصاد آن ارائه میدهد.
- سیاست گذاران از تراز تجاری برای تصمیمگیری در مورد سیاست های پولی، مالی و تجاری استفاده میکنند.
- سرمایه گذاران و موسسات مالی برای ارزیابی فضای سرمایه گذاری یک کشور و ریسکها یا فرصت های بالقوه به داده های تراز تجاری متکی هستند.
- تراز تجاری یک کشور تأثیر مستقیمی بر ارزش پول آن در بازار فارکس دارد.
استراتژیهای معاملاتی براساس گزارشهای تراز تجاری
برای معامله زدن در فارکس با استفاده از گزارش تراز تجاری، به ترتیب زیر میتوان عمل کرد:
1- پیش از هر چیز گزارش را مطالعه و آن را درک کنید: مازاد یا کسری را ارزیابی کنید که آیا تراز تجاری مازاد، کسری یا تعادل را نشان میدهد، زیرا این میتواند سلامت کلی اقتصاد را نشان دهد.
2- روندها: سابقه گزارش را بررسی کنید تا روندها و الگوهای عملکرد تجاری یک کشور را متوجه شوید. اینگونه میتوانید روند تغییرات احتمالی در تجارت جهانی را ببینید.
3- پیش از انتشار گزارش، پیش بینیها را بررسی کنید. اگر ارقام واقعی به طور قابل توجهی با انتظارات متفاوت باشند (به عنوان مثال، مازاد بیشتر یا کسری بیشتر)، میتواند منجر به نوسانات شدید ارز شود.
4- صنایع را تفکیک کنید: دادههای مربوط به هر صنعت در گزارش را مرور کنید تا در مورد عملکرد صنایع مختلف و سهم هر یک در تراز تجاری یک بینش کلی کسب کنید.
5- توزیع جغرافیایی: توزیع جغرافیایی شرکای تجاری را بررسی کنید تا روابط تجاری کشور و ریسک های احتمالی یا فرصت های بالقوه را بهتر درک کنید.
6- بر اساس نتیجه گزارش:
- اگر کشوری مازاد تجاری را گزارش کرد، خرید ارز آن (پوزیشن خرید) را در نظر بگیرید.
- اگر کشوری کسری گزارش میکند، به فروش ارز آن فکر کنید (پوزیشن کوتاه).
تراز تجاری چیست؟
چه کسی گزارش تراز تجاری را منتشر میکند؟
تراز تجاری معمولاً توسط آژانس های دولتیِ مسئول تجارت و مراودات بازرگانی گزارش میشود.
این آژانسها دادهها را از گمرک و سایر منابع مرتبط جمع آوری و تحلیل میکنند تا گزارش های تراز تجاری دقیق و قابل اعتماد تهیه شود.
به عنوان مثال، در امریکا، تراز تجاری توسط اتاق تحلیل اقتصادی امریکا (BEA) گزارش میشود. این اتاق دادههای مربوط به ارزش صادرات و واردات را از منابع مختلف از جمله اظهارنامههای گمرکی، گزارش سوابق تردد در بندرها و نظرسنجی های کسب و کارها جمعآوری میکند.
گزارش تراز تجاری چه زمانی منتشر میشود؟
گزارش تراز تجاری معمولاً در تقویم اقتصادی فارکس، به صورت ماهانه و با چند هفته تأخیر برای تاریخ پایان دوره گزارش منتشر میشود.
این گزارش ها به صورت عمومی در وب سایت آژانس دولتی مربوطه در دسترس هستند.
سوالات متداول درباره ی تراز تجاری
گزارش تراز تجاری چیست؟
گزارش تراز تجاری تفاوت بین صادرات و واردات یک کشور را برای یک دوره معین اندازه گیری میکند.
نقش تراز تجاری در بازار فارکس چیست؟
نقش تراز تجاری در بازار فارکس از طریق بررسی سلامت اقتصاد یک کشور مشخص میگردد.
گزارش تراز تجاری هر چند وقت یکبار منتشر میشود؟
گزارش تراز تجاری معمولاً به صورت ماهانه منتشر میشود.
نظرات
با درود
تا جایی که من اطلاع دارم و طبق آموزش همین سایت معامله گر ایرانی ژاپن عمدا نمیزاره ارزش پولش بالا بره چون صادراتش به مشکل میخوره ولی تو این مقاله نوشتید ژاپن صادراتش که زیاد بشه ارزش پولش را هم بالا میبره علت این تناقض چیه؟
سلام دوست گرامی،
تناقضی وجود نداره. وقتی صادرات یک کشوری زیاد بشه، تقاضا برای پول اون کشور زیاد میشه تا بتونن هزینه کالاهای خریداری شده رو پرداخت کنند و تقاضای بیشتر به معنی بالا رفتن ارزش یک واحد پولی میشه. از طرفی سیاست بانک مرکزی ژاپن این هست که تا جایی که می تونه از بالا رفتن بی رویه ارزش پولیش جلوگیری کنه تا خرید کالاهای این کشور برای خریداران مقرون به صرفه بشه.