ژورنال معاملاتی مانند یک آینه است که معامله گر در آن رفتار معاملاتی خود را مشاهده میکند و به کمک آن میتواند نقاط قوت و ضعف خود را تشخیص دهد.
الکساندر اِلدر (Alexander Elder)
اگر معامله گری یک مذهب باشد، نوشتنِ ژورنال معاملاتی یکی از مهترین احکامِ این دین خواهد بود و بعید است کسی بدون به جا آوردنِِ این احکام، به بهشت معامله گران (سود دهی مستمر) وارد شود!
از آنجایی که معامله گری همواره با مقادیر زیادی از عدم قطعیت همراه است، معامله گر به سادگی نمیتواند بازخوردِ تصمیمات، انتخاب ها، احساسات و عواطفِ خود را در عملکرد معاملاتی خود مشاهده کند. او به یک دوست صمیمی و دلسوز نیاز دارد که حافظه خوبی داشته باشد و مثلا به او بگوید: “ببین! تو در ماه جاری 20 بار بی دلیل و صرفا بر اساس هیجانات وارد معامله شدی! 6 بارش را شانس آوردی و معامله به ضررت تمام نشد ولی در 14 مورد حد ضررت فعال شد و موجودی حسابت را مورد لطف قرار داد! وقت آن فرا رسیده که فکری به حال خود کنی چرا که این موضوع اثر منفی زیادی روی عملکرد تو گذاشته است”.
اما اکثر معامله گران از داشتن چنین دوستِ با معرفتی که وقت آزاد زیادی داشته باشد، محروم هستند! به همین دلیل است که باید خودمان دست به کار شویم و روشی خلاقانه پیاده سازی کنیم که فعالیت هایمان و عواقب آنها را دائما به ما یادآوری کنند. ژورنال نویسی، روشی است که به ما کمک میکند بدون به زحمت انداختنِ رفقا این کار را انجام دهیم! در این درس آموزش فارکس به تفصیل در مورد ژورنال نویسی صحبت می کنیم.
ژورنال نویسی چیست؟
نوشتن ژورنال معاملاتی به زبان ساده عبارت است از ثبت تمام اطلاعات و وقایعی که معامله گر در هنگام ترید با آن مواجه میشود. این اطلاعات در آینده به معامله گر کمک خواهد کرد که رفتار گذشته خود و نتایج آن را مطالعه کرده و تلاش کند دائما از طریق بررسی داده های گذشته عملکرد خود را بهبود بخشد. بدیهی است که نتیجه این کار در دراز مدت چیزی جز بازدهی های بهترِ و موفقیت های بزرگتر نخواهد بود.
در این مقاله به طور مفصل راجع به ژورنال معاملاتی صحبت شده است و چگونگی ژورنال نویسی، آموزش داده شده است. همچنین در پایان مقاله دانلود فایل PDF و دانلود فایل اکسل ژورنال معاملاتی مناسب برای معاملات فارکس و سایر بازارهای مالی امکان پذیر است.
ژورنال معاملاتی چیست؟
یکی از موثر ترین روش های بهبود عملکرد یک سیستم این است که برای انجام انتخاب و اتخاذ تصمیم های آینده، از اطلاعات و تجابِ ارزشمندِ گذشته استفاده کنیم! انسان حتی در بسیاری از جنبه های ابتدایی زندگی، این رویکرد را به کار میگیرد و برای هدایتِ آینده از گذشته کمک میگیرد. این موضوع برای یک مدیر فروشگاه مواد غذایی کاملا قابل درک میباشد. او هر از چند گاهی از حسابدار خود میخواهد که گزارشات مالی X هفته گذشته را آماده کرده و به او تحویل دهد.
جنابِ مدیر با مطالعه این گزارشات، اطلاعات ارزشمندی استخراج میکند که در اتخاذ تصمیمات آینده به شدت موثر هستند: پر فروش ترین کالاها چه مواردی بودند؟ ( شاید لازم باشد هفته بعد بیشتر از آن سفارش دهیم)، شب عید پارسال چه مقدار برنج فروخته شد؟ (امسال هم همان مقدار برنج تامین کنیم)، پرسنل جدید چه تاثیری روی میزان فروشِ مجموعه و رضایت مشتری ها داشته اند؟ (شاید لازم باشد دمار از روزگارشان در آوریم!). تقریبا در همه کسب و کار های بزرگ و کوچک میتوان مواردی مشابه یافت. آنها به صورت روزانه و منظم، اطلاعات مهم را ثبت میکنند و از آن برای بهتر کردن عملکرد خود در آینده استفاده مینمایند.
معامله گری نیز از بقیه فعالیت های اقتصادی مستثنی نیست. معامله گر با استفاده از ابزار های مختلف که میتواند به سادگیِ یک قلم و کاغذ باشد یا به پیچیدگی ابزار های ژورنالینگ حرفه ای، در حین انجام معامله، اطلاعات مهم را ثبت میکند تا با استفاده از بازخوردی که در آینده از آن اطلاعات دریافت میکند، به تدریج عملکرد معاملاتی خود را بهبود بخشد. این که معامله گر دقیقا چه اطلاعاتی را در ژورنال معاملاتی خود ثبت کند امری سلیقه ای است اما در ادامه برخی از مهمترین اطلاعاتی که باید در ژورنال معاملاتی ثبت شود را شرح داده ایم.
در یک ژورنال معاملاتی، چه اطلاعاتی ثبت میشوند؟
معامله گر میبایست تشخیص دهد که چه اطلاعاتی برای بهبود عملکرد آینده به کارِ او خواهد آمد! جوابِ این سوال برای هر معامله گر میتواند متفاوت باشند. برخی از معامله گران صرفا دلایل ورود و خروج خود را ثبت میکنند و ممکن است در هنگام باز کردن و بستن معامله، یک تصویر از نمودار قیمتی تهیه کرده و در ژورنال معاملاتی خود قرار دهند. برخی دیگر علاوه بر این اطلاعات، عواطف، احساسات و افکاری که در هنگام انجام معاملات سراغ آنها میآید را نیز در ژورنال معاملاتی خود یادداشت میکنند. برخی از متداول ترین داده های مورد استفاده در ژورنال نویسی شامل موارد زیر است.
تاریخ و زمان هر معامله
ثبت تاریخ و زمان انجام معاملات، در نوشتن ژورنال معاملاتی، یکی از ضروریات است. معامله گر در ابتدای روز کاری، میبایست تاریخ آن روز را در ژورنال خود ثبت کند تا وقتی در آینده آن را مطالعه مینماید، بداند این مشاهدات مربوط به چه زمانی است. همچنین معامله گر به محض باز و بسته کردن هر معامله، زمان دقیق آن را یادداشت میکند تا در آینده تاریخچه دقیقی از فعالیت های معاملاتی خود در اختیار داشته باشد. شاید هم بتواند در بلند مدت، بازدهی معاملاتِ خود را در زمان های مختلف روز بررسی نماید. به عنوان مثال نتیجه بگیرد که معاملاتی که در ابتدای روز انجام میشود، بازدهی بهتری نسبت به معاملات پایان روز رقم میزنند.
این نشان میدهد که خستگی در عملکردِ آن معامله گر تاثیر دارد و او باید تدبیری برای این مشکل بیاندیشد. مثلا میتواند در طول روز رفته رفته حجم معاملات خود را کوچکتر کند تا تاثیرِ منفی خستگی را بر روی عملکردِ خود به حداقل برساند یا در سبک زندگی خود تغییراتی اعمال کند که باعث شود خستگی به تعویق بیفتد.
نماد معاملاتی
در نوشتن ژورنال معاملاتی، تریدر میبایست جفت ارز یا کالایی که در حال خرید و فروش آن است را ثبت کند. یکی از بزرگ ترین فوایدِ این کار این است که باعث میشود معامله گر از استراتژی معاملاتی خود که در آن نماد و نماد های مجاز برای معامله را تعیین کرده است، تخطی نکند.
به عنوان مثال فرض کنید یک معامله گر در استراتژی معاملاتی خود این قانون را وضع کرده است که ” فقط اجازه داری روی EURUSD (جفت ارز یورو دلار) و XAUUSD (اونس طلا) معاملات خود را انجام دهی “. حال معامله گرِ ما روی نمودار GBPUSD یک موقعیت معاملاتیِ اغوا کننده مشاهده میکند.
اگر او ژورنال ننویسد، ممکن است وسوسه شود و قانون استراتژیِ خود را زیر پا بگذارد. این کار در طولانی مدت آثار مخربی روی عملکرد و بازدهی معامله گر بر جای میگذارد. اما یک تریدرِ ژورنال نویس بعید است به چنین دامی گرفتار شود. چرا که او باید هر کاری را که انجام میدهد را در ژورنال، به خودِ آینده اش توضیح دهد.
از دیگر فواید ثبتِ نماد های معاملاتی در ژورنال این است که شاید معامله گر بتواند در آینده تشخیص دهد که عملکرد او در برخی از جفت ارز ها نسبت به موارد دیگر بهتر یا بدتر بوده است. این نتیجه گیری میتواند باعث شود که تریدر نماد های انتخابی برای معامله را در استراتژی خود تغییر دهد.
قیمت ورود و خروج
ثبت کردن قیمت ورود به معامله و قیمت خروج از معامله، نه تنها ژورنال معاملاتی دقیق تری را تشکیل میدهد بلکه به معامله گر یادآوری میکند که این داده ها در آینده مورد قضاوت قرار خواهند گرفت و اگر او معاملات خود را در قیمت های نامناسبی انجام دهد، بعدا باید به خود جواب پس بدهد. در این مورد نیز، نوشتن ژورنال معاملاتی به تریدر کمک میکند که بی رحمانه به استراتژی معاملاتی خود پایبند باشد.
دلایل ورود و خروج
مهمترین موردی که توسط تریدر باید در یک ژورنال معاملاتی ثبت شود، دلایل فنی است که معامله گر را مجاب به ورود و خروج از معاملات میکنند. بدیهی است که این دلایل میبایست در چارچوب قوانین ورود و خروج تعیین شده در استراتژی معاملاتی باشند. معامله گر با یادداشت نمودن دلایل خرید و فروش، اطمینان حاصل میکند که معاملات خود را مستقل از ترس، طمع، هیجان، خستگی، امیدواری و نا امیدی، کاملا منطبق و هماهنگ با اصول از پیش تعیین شده ای انجام میدهد که به آن استراتژی معاملاتی گفته میشود.
به عنوان مثال فرض کنید یک معامله گر در استراتژی خود، نقاط مجاز برای ورود به معاملات را اینگونه تعریف کرده است: “حداقل شروط ورود به معامله خرید این است که قیمت در نزدیکی یک ناحیه حمایت قرار داشته باشد و یک الگوی شمعی برگشتی نیز تشکیل شده باشد”
معامله گر مشغول مشاهده نمودار قیمتی است. او متوجه میشود که قیمت به یک ناحیه حمایت قوی که از تایم فریم های بالاتر مشخص شده است، نزدیک میشود اما هنوز هیچ الگوی برگشتی روی نمودار شکل نگرفته است.
اینجاست که ترس و طمع وارد عمل میشوند و مغز معامله گر به او دستور میدهد: ” زود وارد معامله شو! الان قیمت بالا میرود و از بازار جا میمانی! همین الان معامله خرید خود را انجام بده که سود بیشتری کسب کنی!”. اما از آنجایی که تریدر میبایست دلایل خود برای ورود به معامله ثبت کند و این دلایل هنوز کافی نیستند، معامله گر فریب احساسات خود را نمیخورد. بنابراین نوشتن ژورنال معاملاتی، روشی است که با استفاده از آن معامله گر در هر لحظه با قوانین استراتژی خود تجدید میثاق میکند.
حجم معامله
از دیگر موارد مهم که در یک ژورنال معاملاتی ثبت میشود میتوان حجم معاملات را نام برد. تنظیم حجم معاملات طبق قوانین مدیریت ریسک، یکی از مهمترین مسائلی است که معامله گر میبایست برای کسب سود مستمر از بازار به آن توجه کند و تریدر با ثبت کردن آن در ژورنال معاملاتی، به صورت دائم اهمیت این موضوع را به خود یادآوری مینماید. آیا به دنبال یک بروکر قابل اعتماد برای شروع معاملات خود هستید؟ تحلیل و بررسی بروکر ارانته را مطالعه کنید.
حد سود و حد ضرر
معامله گر بلافاصله پس از باز کردن معامله، میبایست حد ضرر و حد سودِ مناسب را طبق استراتژی خود تعیین کرده و آن را در ژورنال معاملاتی نیز ثبت کند. اینکار باعث میشود معامله گر در شرایط هیجانی و پر استرس، قوانین مدیریت ریسک خود را فراموش نکند و اطمینان حاصل کند که این دو سطح به درستی و مطابق با اصول انتخاب شده اند.
وضعیت نوسانات بازار
معامله گر در نوشتن ژورنال معاملاتی، دائما مشاهدات خود را ثبت میکند. یکی از این مشاهدات، رفتار قیمت در بازار است. معامله گر دائما باید شرایط بازار را رصد کرده و در ژورنال معاملاتی، راجع به آن با خودش صحبت کند. این کار باعث میشود که تریدر اقدامات معاملاتی و انتظارات خود را بر اساس رفتار فعلی بازار تنظیم کند.
به عنوان مثال فرض کنید در یک محدوده رنج در حال معامله هستیم. بازار با شکست سقف این محدوده، حد ضررمان را فعال کرده و یک روند صعودی را آغاز میکند. در این شرایط میبایست تغییر وضعیت را در بازار تشخیص دهیم و طبق استراتژی خود، اقداماتی مناسب برای این شرایط انجام دهیم. مثلا حجم معاملات را افزایش داده و از قوانین مدیریت ریسک در روند ها استفاده نماییم.
بررسی مستمر شرایط بازار و ثبت آن، باعث میشود معامله گر در هر لحظه از وضعیت بازار آگاه باشد و اقدامات خود را متناسب با آن و به دور از سوگیری ها و تعصبات ذهنی، انجام دهد.
احساسات و عواطف
در حرفه معامله گری، برخی از ویژگی های ذاتی انسان میتوانند در عملکرد معاملاتی او اختلال ایجاد کنند که مهمترین آن احساساتی است که تریدر در هنگام انجام معاملات تجربه میکند. یکی از چالش های یک معامله گر این است که تاثیر این احساسات را بر اقداماتِ خود، به حداقل برساند. این کار زمانی که در حال معامله کردن نیستیم، بسیار ساده به نظر میرسد اما در عمل، نادیده گرفتن احساسات ترس و طمع در حین انجام معاملات اگر غیر ممکن نباشد، کار بسیار دشواری است.
از این رو برخی از معامله گران، هر چه در درون خود تجربه میکنند را به نوشته تبدیل کرده و آن را مشاهده میکنند. آنها سعی نمیکنند که افکار و احساسات خود را غیر فعال یا سرکوب کنند (این کار احتمالا غیر ممکن است). بلعکس با یاداشت نمودن آنها، به خود یادآوری میکنند که: “اینها صرفا احساسات هستند و من لزوما نباید به حرف آنها گوش دهم”.
به عنوان مثال یک تریدر ممکن است در مواجه با یک موقعیت معاملاتی که اجازه ورود به آن را ندارد، در ژورنال معاملاتیِ خود چنین بنویسد:
” قیمت فلان حمایت را شکسته است و به سرعت در حال ریزش میباشد. دلم میخواهد وارد معامله فروش شوم تا بیش ازین از بازار جا نمانم. هیجان را به وضوح در خود احساس میکنم و از اینکه این فرصت معاملاتی از دست برود میترسم. اما متاسفانه دلایل کافی برای ورود وجود ندارد و میبایست صبر کنم تا بازار یک پولبک تشکیل دهد … “
پیاده سازی افکار و احساسات در ژورنال همچنین به تریدر کمک میکند که تمرکز خود را روی لحظه حال نگه دارد و به چیزی به غیر از آنچه اکنون در حال وقوع است توجه نکند.
اخبار و گزارشات اقتصادی و تاثیر آن بر رفتار بازار
یکی از اقدامات ضروری معامله گر (فارکس) این است که پیش از شروع روز معاملاتی، به تقویم اقتصادی فارکس فکتوری فارسی در سایت تریدر ایرانی مراجعه کرده و و از اخبار و گزارشات اقتصادی که قرار است در آن روز منتشر شود، باخبر شود و آن ها را در ژورنال معاملاتی مربوط به آن روز ثبت کرده و راجع به پیشامد های مختلف، در ژورنالِ خود نظریه پردازی کند. البته این که معامله گر میخواهد چگونه این داده ها را در تصمیم گیری خود تاثیر بدهد، به استراتژی معاملاتی اش بستگی دارد.
اشتباهات مرتکب شده
بسیار مهم است که معامله گر در پایان روز، در ژورنال معاملاتی خود، به گناه ها و معصیت های معاملاتی خود اعتراف کند! این کار، احتمال ارتکاب مجدد آن جرم را کاهش میدهد. این اشتباهات میتوانند شامل رعایت نکردن قوانین ورود و خروج، دستکاری محل سفارش های حد سود و حد ضرر، از داست دادن یک فرصت معاملاتی مجاز، عدم محاسبه حجم معامله بر اساس قوانین استراتژی و غیره باشند که هر کدام در طولانی مدت آسیب ویرانگری به عملکرد معاملاتی تریدر وارد میکنند.
به عنوان مثال: ” امروز حواسم نبود و حجم یکی از معاملات اسکالپ خود را بسیار بزرگتر از حد مجاز در نظر گرفتم ! درست است که شانس آوردم و معامله موفقیت آمیز بود و کلی سود کسب کردم! اما کار اشتباه، اشتباه است! فرقی ندارد که این بار نتایج آن به نفع من رقم خورده یا نه. به همین دلیل سعی میکنم در محاسبه حجم معاملات، دقت بیشتری به خرج دهم”
عملکرد کلی و بازدهی روزانه
تریدر همچنین میبایست در پایان روز نتایج معاملات آن روز را ثبت نماید. مهمترینِ این نتایج میزان سود و ضرر است که با توجه به آن میتوان دریافت که برآیند تمام فعالیت های معامله گر در آن روز چه بوده است. این موضوع در آینده به معامله گر کمک میکند که از رفتار های مختلفِ خود، بازخورد دریافت کرده و از آن برای بهبود عملکرد خود استفاده نماید.
انواع ژورنال معاملاتی
همانطور که قبلا اشاره کردیم نوشتن ژورنال معاملاتی بسته به انتخابِ معامله گر، با استفاده از روش ها و ابزار های مختلف امکان پذیر خواهد بود. معامله گر بسته به اطلاعاتی که قصد دارد در ژورنال معاملاتی خود ثبت کند، میبایست روش مناسبی برای انجام این کار برگزیند. در ادامه انواع ژورنال های معاملاتی را شرح داده و مزایا و معایب هر کدام را بررسی نموده ایم.
ژورنال معاملاتی کاغذی
اگر سنتی کار هستید، لذت نوشتن ژورنال معاملاتی روی کاغذ را به هیچ وجه از دست ندهید!
درست است که نوشتن روی کاغذ، امروزی ترین و پیشرفته ترین روش نوشتن ژورنال معاملاتی نمیباشد اما این روش جذابیت های خاص خود را دارد. اولین مزیت این روش این است که باعث میشود به جای آنکه ساعت ها به مانیتور خیره بمانید و به چشمهای خود آسیب بزنید، هر از چند گاهی به چشم های خود استراحت دهید و توجه خود را به نوشتن متمرکز کنید. هر چه باشد کاغذ ها از خود اشعه ساطع نمیکنند!
این روش همچنین برای افرادی که صرفا از یک مانیتور استفاده مینمایند بسیار مناسب است. آنها با در اختیار داشتن قلم و کاغذ، همزمان میتوانند هم چارت را مشاهده کنند و هم مشاهدات خود را روی کاغذ ثبت کنند در صورتی که در ژورنال های کامپیوتری، معامله گر میبایست دائما صفحه چارت و صفحه ژورنال را باز و بسته کند. مگر آنکه دو مانیتور در اختیار داشته باشد و در یکی از آنها چارت و در دیگری ژورنال را در دایره دید خود داشته باشد.
البته استفاده از ژورنال معاملاتی کاغذی با محدودیت هایی نیز همراه است. یکی از ایراد های این روش این است که نمیتوانیم هنگام انجام معامله از چارت تصویر تهیه نموده و آن را در ژورنال معاملاتی خود ثبت کنیم. بنابراین میبایست همه چیز را با کلمات توصیف کنیم که این کار به غیر از بهینه نبودن، زمان بر نیز هست. همچنین معامله گر در ژورنال های کاغذی میبایست محاسبات را به صورت دستی انجام دهد و این کار سرعت عمل او را کاهش میدهد.
به طور کلی استفاده از ژورنال کاغذی لذت بخش، آرامش بخش و برای سلامت چشم ها کم ضرر تر است اما از لحاظ سرعت و زمان، بهینه نمیباشد.
نمونه ای از ژورنال معاملاتی کاغذی
امروز نهم نوامبر 2023 ساعت 3:30، روی نمودار پنج دقیقه ای طلا به دنبال موقعیت معاملاتی میگردم. سشن نیویورک تازه شروع شده و فعلا خبری روی چارت نیست. امروز دو خبر مهم برای دلار وجود دارد که شامل Unemployment Claims و سخنرانی آقای Powell (رئیس بانک مرکزی ایالت متحده) هستند و در زمان انتشار آن نباید معامله ای باز کنم.
قیمت روی یک ناحیه حمایت قوی به سر میبرد که از تایم فریم روزانه مشخص شده است. این ناحیه، نه تنها روی قیمتِ بسته شدنِ دیروز واقع شده است، بلکه بازار در گذشته نیز در این ناحیه دو بار تغییر جهت داده است. بنابراین سر نخ های صعودی بازار، میتوانند دلیل ورود به معامله خرید باشند. اما فعلا که بازار هنوز در وضعیت بدون روند به سر میبرد. فکر میکنم تریدر های مستقر در بانک های نیویورک دارند صبحانه میل میکنند!
بالاخره پس از گذشت پنجاه دقیقه از شروع سشنِ معاملاتی، بازار یک کندل صعودی قدرتمند تشکیل داد که در بالای 60 کندل اخیر بسته شد. این میتواند نشانه صعودی خوبی باشد. کمی هیجان دارم و تمایل به فشردن دکمه خرید را احساس میکنم اما فراموش نمیکنم که این کار ممنوع است. باید 5 دقیقه دیگر صبر کنم و اگر کندل بعدی نیز صعودی بود، آنگاه میتوانم وارد معامله فروش شوم. در غیر این صورت ممکن است گرفتار یک شکست ناموفق شوم و بازار بلافاصله باز گردد.
بسیار خب کندل بعدی هم صعودی بسته شد. طبق محاسبات حجم معامله مجاز 0.3 لات به دست آمد و من با همین حجم وارد معامله شدم. حد ضرر را در کف کندل شکست قرار میدهم و حد سود اولیه را دو برابر حد ضرر در نظر خواهم گرفت. عالی است! بازار پس از یک پولبک ضعیف، که خود نشانه قدرت روند صعودی است، به صعود ادامه داد و در هر کندل …
ژورنال معاملاتی آماده (PDF) + دانلود
اگر تمایل دارید ژورنال های معاملاتی خود را به صورت دستی و با استفاده از قلم و کاغذ انجام دهید، میتوانید با استفاده از کامپیوتر ها فرم ها و جداولی با فضا های خالی طراحی کرده و چندین نسخه از آن را پرینت بگیرید. سپس اطلاعات مربوط به هر معامله را به صورت دستی در این صفحات وارد نمایید.
این روش کمی از روش قبلی بهینه تر است چرا که با استفاده از آن معامله گر صرفا اطلاعات ضروری و از پیش تعیین شده ای را در ژورنال معاملاتی خود ثبت میکند. همچنین داده ها هر کدام در جایگاه مشخص شده وارد میشوند و ساختار تعریف شده ای دارند بنابراین مطالعه و بررسی این نوع ژورنال ها آسان تر خواهد بود.
معامله گر میتواند فرمِ ژورنال معاملاتی خود را طبق سلیقه خود طراحی کرده و از آن استفاده نماید اما سایت تریدر ایرانی در این مقاله نمونه آماده آن را نیز در اختیار کاربران قرار داده است. پس اگر طرفدار این نوع از ژورنال معاملاتی هستید،برای دانلود فایل PDF روی لینک زیر کلیک کنید و حداقل به اندازه مصرف یک ماهِ خود، از آن پرینت بگیرید. سپس فضا های خالی ژورنال را برای هر معامله با اطلاعات خواسته شده پر کنید.
ژورنال های معاملاتی ساخته شده در اکسل + دانلود
به لطف بیل گیتسِ عزیز (مایکروسافت)، معامله گران این امکان را دارند تا در نرم افزار اکسل (Excel)، جدول هایی را طراحی کرده و اطلاعات مورد نظر را در آنها وارد نمایند. این روش از ژورنال نویسی، متداول ترین نوعِ مورد استفاده توسط معامله گران است که به ان اسپرد شیت (Spreadsheet) نیز گفته میشود. معامله گر در این روش، به زمان و تمرکز کمتری برای ثبت اطلاعاتِ خود نیاز دارد و کافیست اعداد و اطلاعات هر معامله را در جا های خالی پر کند.
از دیگر مزایای ژورنال های معاملاتی اکسل، این است که معامله گر میتواند آن را دقیقا مطابق با نیاز ها و سلایق خود، طراحی کرده و از آن استفاده نماید. البته برخی از معامله گران، بی حوصلگی و زمان بر بودنِ ساخت جداول اکسل را برای ننوشتن ژورنال معاملاتی بهانه میکنند که برای آنها خبری ناخوشایند داریم: نیازی به ساخت و طراحی جدول هم ندارید! سایت تریدر ایرانی در این مقاله نمونه رایگان و آماده آن را در اختیارتان قرار خواهد داد!
راستی ژورنال های معاملاتی ساخته شده توسط اکسل معایبی نیز در بر دارند! یکی از مهمترین آنها این است که معامله گر نمیتواند افکار، احساسات و عواطف خود را در جداول اکسل پیاده سازی کند. این نوع ژورنال نویسی صرفا برای ثبت اطلاعاتِ کوچک مانند نام جفت ارز معاملاتی، نسبت ریسک به ریوارد، تاریخ، ساعت، مقدار سود و ضرر و نهایتا جملات کوتاهی که دلایل ورود و خروج را توضیح میدهند، مناسب است و معامله گر در آن نمیتواند سفره دل باز کند! همچنین ثبت و ذخیره تصاویرِ چارت در اسپرد شیت ها متداول نیست و معامله گر نمیتواند به همه چیز در یک جا دسترسی داشته باشد.
آموزش استفاده از ژورنال معاملاتی پیشنهادی سایت تریدر ایرانی:
سایت تریدر ایرانی، برای راحتی کاربران، نمونه ای از یک ژورنال معاملاتی اکسل از پیش آماده شده را در اختیار معامله گران قرار داده است. در این ژورنال معاملاتی، اطلاعات دقیق و مفصلی راجع به جزئیات معاملات انجام شده از کاربر دریافت شده و در یک صفحه جداگانه در همان فایل گزارشات دقیقی از عملکرد معاملاتی تریدر به او ارائه میشود. جهت دسترسی و استفاده از این ژورنال معاملاتی و دانلود فایل اکسل روی لینک زیر کلیک کنید.
جهت آغاز استفاده از این ژورنال معاملاتی، لازم است ابتدا موجودی اولیه حساب را در ردیف صفر و ستون USD وارد کنیم و سپس ورود اطلاعات معاملاتی خود را از ردیف اول آغاز میکنیم. در ادامه تمام اطلاعاتی که لازم است معامله گر در این ژورنال معاملاتی وارد کند شرح داده شده است.
وارد کردن اطلاعات و داده های معاملاتی در جدول اکسل (فصل اول):
- Open date: در این بخش تاریخ باز کردن معامله خود را وارد نمایید.
- Reasons To Enter: در این بخش دلایل خود برای ورود به معامله را به صورت کوتاه بیان کنید.
- FX NO: پیش از آنکه در این بخشی اطلاعاتی را وارد کنید، در پایین صفحه به بخش Currency Pairs مراجعه کرده و شماره جفت ارز مورد معامله خود را مشاهده کنید. (به عنوان مثال شماره جفت ارز EURUSD عدد 1 میباشد). سپس مجددا از پایین صفحه به بخش Trade Journal بازگردید و در قیمت FX NO شماره جفت ارزی که میخواهید در این معامله روی آن ترید کنید را وارد نمایید.
- Currency Pair: در این بخش نام جفت ارزی که شماره مربوط به آن را در بخش قبل وارد کرده اید، نمایان میشود. (مقادیر این ستون را به هیچ وجه تغییر ندهید)
- Direction: در این بخش معامله گر مشخص مینماید که که قصد دارد وارد معامله خرید (Long) شود یا معامله فروش (Short). برای تعیین نوع معامله خود روی سلول مورد نظر کلیک کرده و سپس روی فلش ظاهر شده در کنار آن کلیک کنید. پس از آن روی گزینه مورد نظر (Long یا Short) کلیک نمایید.
- Entry Price: در این بخش میبایست قیمتی که در آن وارد معامله شده ایم را وارد نماییم.
- Initial Stop: در این قسمت، قیمتی که قصد داریم سفارش حد ضرر اولیه را در آن قرار دهیم وارد مینماییم.
- Initial Target: همچنین در این بخش قیمتی را که قصد داریم در آن سفارش حد سود اولیه خود را قرار دهیم، وارد میکنیم.
- IRR: در این بخش، نسبت ریسک به ریوارد اولیه با توجه به قیمت حد سود و حد ضرری که در بخش های قبل وارد نموده ایم به صورت اتوماتیک محاسبه و در سلول های این ستون نمایان میگردند. (توجه داشته باشیم که مقادیر این ستون نباید به صورت دستی وارد شوند)
وارد کردن اطلاعات و داده های معاملاتیِ در جدول اکسل (فصل دوم):
- Position Size: در ستون Position size، معامله گر حجم معامله خود را بر حسب لات وارد میکند. توجه داشته باشیم که حجم معامله میبایست از پیش با توجه به قوانین مدیریت ریسکِ استراتژی معاملاتی محاسبه شده باشد.
- Exit Price: در این قیمت معامله گر مشخص میکند که معامله در چه قیمتی بسته شده است. در حالت عادی این قیمت میبایست برابر با قیمت حد سود یا قیمت حد ضرر باشد اما گاهی ممکن است معاملات ما عمدا یا سهوا در این قیمت ها بسته نشود. در هر صورت در این قسمت قیمتی را وارد میکنیم که در عمل معامله در آن قیمت بسته شده است.
- Close Date: در این قسمت تاریخ بسته شدن معامله ثبت میشود که برای معامله گران کوتاه مدت این تاریخ با تاریخ باز شدن معامله برابر خواهد بود.
- Profit/Loss: در این بخش وضعیت سود و ضرر هر معامله بر حسب پیپ، درصد و دلار نمایش داده میشود. مقدار پیپ به صورت خودکار محاسبه میشود اما سود دلاری را میبایست به صورت دستی وارد کنیم تا مقدار درصد نیز به صورت خودکار محاسبه شود.
- Swap: همانطور که میدانیم، Swap یا بهره شبانه، کارمزدی است که بروکر برای باز نگه داشتن معاملاتِ تریدر برای مدت بیشتر از یک روز از او دریافت مینماید (در حساب های اسلامی این کارمزد دریافت نمیشود). مقدار این کارمزد در بروکر های مختلف میتواند متفاوت باشد و معامله گر میبایست این مقدار را برای معاملات بلند مدت خود، در ژورنال معاملاتی ثبت نماید تا ژورنال بتواند سود خالص معامله گر را محاسبه نماید. (یادآور میشود که مقدار Swap برای تریدر هایی که معاملات خود را در طول یک روز باز و بسته میکنند، صفر است.)
وارد کردن اطلاعات و داده های معاملاتیِ در جدول اکسل (فصل سوم):
- Commission: مقدار کمیسیون معاملاتی پرداختی توسط معامله گر به بروکر، در این قسمت ثبت میشوند. فراموش نکنیم که برای ثبت کمسیون ها میبایست از اعداد منفی استفاده نماییم.
- Length: در این بخش مدت زمان باز ماندن معامله، ثبت میگردد.
- Open Comment/ Close Comment: در این بخش معالمه گر نظرات و دیدگاه های خود را به صورت کوتاه در هنگام باز کردن و بستن معاملات بیان میکند.
- End Balance: در این قسمت، موجودی حساب معامله گر پس از بسته شدن معامله، محاسبه شده و مقدار آن در این بخش نمایان میگردد. (محاسبه این مورد نیز به صورت خودکار انجام میشود. آنرا دستکاری نکنید!)
- Chart: معامله گر میتواند برای هر معامله ای که انجام میدهد تصاویری تهیه کرده و آن را در فضای ابری یا در حافظه کامپیوتر خود ذخیره نماید، سپس لینک این تصاویر را در ستون Charts قرار دهد. این کار به تریدر کمک میکند که بعد ها در هنگام مطالعه و بررسی ژورنالِ خود، به تصاویر مربوط به هر معامله نیز دسترسی داشته باشد.
نمونه ای از ثبت اطلاعات یک معامله در ژورنال معاملاتی:
فرض کنید مطابق تصویر زیر، روی جفت ارز EURUSD یک موقعیت معاملاتی تشخیص داده ایم و مطابق با قوانین استراتژی معاملاتیمان، وارد پوزیشن خرید شده ایم. در این مثال یکی از دلایل ورودمان به معامله خرید این است قیمت در یک ناحیه حمایتی قرار دارد، علاوه بر آن الگو های برگشتی کف دوقلو (Double Bottom) و گُوِه نزولی (Bearish Wedge) در این ناحیه تشکیل شده است که اعتبار ستاپ را افزایش میدهد.
در این شرایط همانطور که در تصویر مشخص شده است، یک سیگنال خرید قدرتمند از بازار دریافت میکنیم. اگر همه دلایل بالا مطابق با استراتژی معاملاتیمان باشد، می بایست در بالای کندل سیگنال خرید، وارد معامله شویم و مطابق با قوانین مدیریت ریسک، محل حد ضرر و حد سودِ خود را مشخص نماییم.
اطلاعات معامله بالا، در ژورنال معاملاتی، مطابقِ زیر ثبت خواهند شد:
معامله گر پس از ورود اطلاعاتِ چندین معامله، از قسمت پایین صفحه در بخش Analysis میتواند به آمار و گزارشات عملکرد معاملاتی خود دسترسی داشته باشد. این گزارشات شامل اطلاعاتی همچون تعداد معاملات، تعداد معاملات برنده و بازنده، تعداد معاملات خرید و فروش، ریسک به ریوارد میانگین، مقدار سود کل، مقدار ضرر کل، تعداد معاملات برنده و بازنده پشت سر هم و مقدار بیشترین ضرر تحمیل شده به موجودی حساب یا همان Drawdown میباشند.
همچنین معامله گر در این بخش به نمودار رشد موجودی حساب، که نشان دهنده عملکرد تریدر پس از انجام چندین معامله است، دسترسی خواهد داشت.
پلتفرم های ژورنال نویسی:
از دیگر روش های پر طرفدار برای نگارش ژورنالِ معاملاتی، استفاده از پلتفرم ها و نرم افزار های ژورنال نویسی پیشرفته ای است که تمام امکانات مورد نیاز معامله گر را در اختیار او قرار میدهند. استفاده از این اپلیکیشن ها بهینه ترین و آسان ترین روش نوشتن ژورنال های معاملاتی میباشد. در ادامه، برخی از مزایا و خدمات ارائه شده توسط آن ها را بررسی نموده ایم:
- ورود برخی از اطلاعات به صورت اتوماتیک: برخی از پلتفرم های ژورنال نویسی، به بروکر مورد استفاده معامله گر متصل شده، داده های معاملاتی را از آن دریافت کرده و آن ها را در ژورنال معاملاتی ثبت میکنند. این ویژگی ، سرعت عمل معامله گر را تا حد چشمگیری افزایش داده و به او کمک میکند که به شدت در زمان صرفه جویی نماید.
- ابزار های تحلیلی: این پلتفرم ها با ارائه انواع مختلفی از گزارشات به تریدر، به او کمک میکنند آسان تر و بهینه تر داده های گذشته را بررسی کرده و برای بهبود عملکرد معاملاتی آینده اش انتخاب ها و تصمیمات بهتری اتخاذ نماید.
- دسترسی به چارت: در برخی از پلتفرم های ژورنال نویسی، امکان دسترسی معامله گر به نمودار های قیمتی فراهم شده است تا معامله گر به هر آنچه احتیاج دارد، در یک جا دسترسی داشته باشد.
- ارتباط با دیگر معامله گران: در بعضی از این پلتفرم ها، امکان برقرای ارتباط و به اشتراک گذاری ایده ها برای کاربران فراهم شده است تا معامله گران بتوانند از مواهب روابط اجتماعی با افرادِ هم تخصص بهره گیرند.
ویژگی های دیگر پلتفرم های ژورنال معاملاتی:
- ثبت تصاویر نمودار: یکی از مهمترین مزایای استفاده از پلتفرم های ژورنال نویسی، این است که معامله گر با استفاده از آنها میتواند تصاویر مورد نظر خود را ثبت کند. این کار باعث میشود که معامله گر در آینده، بهتر بتواند داده های معاملاتی قبل را مطالعه کرده و آن ها را بررسی نماید.
- ابزار بکتست (Backtest): همانطور که میدانید معامله گر میبایست پیش از استفاده از استراتژی معاملاتی خود، عملکرد و بازدهی آنرا در گذشته بازار بررسی نماید و بار ها پارامتر های آن را اصلاح کند تا به استراتژی نسبتا بهینه ای دست یابد. به این کار بکتست گرفتن یا همان تست کردن استراتژی در گذشته بازار گفته میشود. برخی از پلتفرم های ژورنال نویسی ابزار های بکتست گیری پیشرفته ای را به کاربران خود ارائه میدهند که آنها را قادر میسازد، به راحتی روش معاملاتی خود را در گذسته بازار بررسی نمایند.
از متداول ترین و بهترین پلتفرم های ژورنال معاملاتی میتوان به تریدر ویو (TraderVue)، تریدر سینک (TraderSync)، چارت لاگ (ChartLog) و غیره اشاره کرد که معامله گر با مراجعه به وبسایت و ساخت حساب کاربری میتواند از خدمات آنها استفاده نماید.
لازم به ذکر است که استفاده ازپلتفرم های ژورنال نویسی رایگان نیست و آن ها در ازای خدمات و امکاناتی که به کاربران ارائه میدهند به صورت ماهیانه یا سالیانه، حق اشتراک دریافت مینمایند.
سخن آخر
ثبت ژورنال معاملاتی، از واجبات حرفه معامله گری است. یک معامله گر فقط با مطالعه و بررسی عملکرد خود در گذشته است که میتواند ایرادات و اشتباهات خود را کشف کند و آن ها را تغییر دهد. بنابراین اگر میخواهید مانند برخی از نوشیدنی ها، هر چه میگذرد بهتر و بهتر شوید، بهای آن این است که به صورت مستمر و منظم ژورنال نویسی کنید!
البته بهبودِ در عملکرد معاملاتی، تنها پاداشی نیست که ژورنال نویسی به معامله گر پرداخت میکند، علاوه بر آن به معامله گر کمک میکند به تدریج خود را بهتر بشناسد و نقاط قوت و ضعف خود را تشخیص دهد.
نکته مهم در شروع نوشتن ژورنال معاملاتی این است که این کار فقط زمانی فایده خواهد داشت، که معامله گر بتواند آن را همیشه و در دراز مدت انجام دهد و نوشتن ژورنال معاملاتی خود را تحت هیچ شرایطی متوقف نکند بنابراین برای شروع، سخت نگیرید و هر کدام از روش های آموزش داده شده که به نظرتان برای شما مناسب است را استفاده نمایید و به تدریج، روش و سبک ژورنال نویسی خود را شخصی سازی کنید تا با ویژگی های شما مطابقت داشته باشد. امیدواریم این مقاله توانسته باشد عادتِ جدید ژورنال نویسی را به فعالیت های روزانه شما اضافه کند!
نظرات
خیلی عالی
خیلی عالی و کاربردی هستش
سلام
ممنون بابت ژورنالهای خوبتون هم بی دی اف و هم اکسلی که طراحی کردید
فقط یه مشکل هست که زمانی یه معامله رو ثبت میکنم تو اکسل قسمت درصد سود یا ضرر فرمولش درست محاسبه نمیکنه و div/0 رو میندازه و قسمت بالانس نهایی هم به همین صورت هست
ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام دوست گرامی،
ببینید برای اینکه فرمولها درست عمل کنند باید حتما در اولین ورودی مقدار بالانس اولیه حساب رو ثبت کنید تا زمانی که معاملات رو ثبت می کنید سیستم بتونه درصد سود و ضرر رو محاسبه کنه.